Arabiska för balansera

waazana
ﻭَﺍﺯَﻥَ
balansera – dåtid han
yuwaazinu
ﻳُﻮَﺍﺯِﻥُ
balansera – nutid han

Det arabiska verbet för att balansera skrivs ﻭَﺍﺯَﻥَ och uttalas waazana i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻮَﺍﺯِﻥُ och uttalas yuwaazinu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet balansera

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet balansera består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs och uttalas w, zayn som skrivs och uttalas z och nun som skrivs och uttalas n. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med balansera

Alla bokstäver i balansera

ﻭَﺍﺯَﻥَ
 
 
ـﻮ
ـﺎ
ـﺰ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
 
waw
w
alef
zayn
z
nun
n
 
 
Det arabiska ordet för balansera består av: Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ och uttalas . Bokstaven zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻭَﺍﺯَﻥَ och uttalas waazana.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för balansera

faa3ala blir waazana

Vi har sett att det arabiska ordet för balansera skrivs ﻭَﺍﺯَﻥَ och uttalas waazana. Ordet följer mönstret verb form 3. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen faa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är faa3ala och ordets rotbokstäver är w, z och n, blir ordet waazana.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som balansera

Böjningsformer av balansera

dåtid
nutid
han
waazana
ﻭَﺍﺯَﻥَ
han - dåtid
yuwaazinu
ﻳُﻮَﺍﺯِﻥُ
han - nutid
hon
waazanat
ﻭَﺍﺯَﻧَﺖ
hon - dåtid
tuwaazinu
ﺗُﻮَﺍﺯِﻥُ
hon - nutid
jag
waazantu
ﻭَﺍﺯَﻧﺖُ
jag - dåtid
'uwaazinu
ﺃُﻭَﺍﺯِﻥُ
jag - nutid