Arabiska för väga

wazana
ﻭَﺯَﻥَ
väga – dåtid han
yazinu
ﻳَﺰِﻥُ
väga – nutid han

Det arabiska verbet för att väga skrivs ﻭَﺯَﻥَ och uttalas wazana i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺰِﻥُ och uttalas yazinu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet väga

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet väga består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs och uttalas w, zayn som skrivs och uttalas z och nun som skrivs och uttalas n. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med väga

Alla bokstäver i väga

ﻭَﺯَﻥَ
 
 
ـﻮ
ـﺰ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
 
waw
w
zayn
z
nun
n
 
 
Det arabiska ordet för väga består av: Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻭَﺯَﻥَ och uttalas wazana.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för väga

fa3ala blir wazana

Vi har sett att det arabiska ordet för väga skrivs ﻭَﺯَﻥَ och uttalas wazana. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är w, z och n, blir ordet wazana.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som väga

Böjningsformer av väga

dåtid
nutid
han
wazana
ﻭَﺯَﻥَ
han - dåtid
yazinu
ﻳَﺰِﻥُ
han - nutid
hon
wazanat
ﻭَﺯَﻧَﺖ
hon - dåtid
tazinu
ﺗَﺰِﻥُ
hon - nutid
jag
wazantu
ﻭَﺯَﻧﺖُ
jag - dåtid
'azinu
ﺃَﺯِﻥُ
jag - nutid