Arabiska för få att höra, recitera

samma3a
ﺳَﻤَّﻊَ
få att höra, recitera – dåtid han
yusammi3u
ﻳُﺴَﻤِّﻊُ
få att höra, recitera – nutid han

Det arabiska verbet för att få att höra, recitera skrivs ﺳَﻤَّﻊَ och uttalas samma3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺴَﻤِّﻊُ och uttalas yusammi3u. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet få att höra, recitera består av de arabiska bokstäverna sin som skrivs och uttalas s, mim som skrivs och uttalas m och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med få att höra, recitera

Alla bokstäver i få att höra, recitera

ﺳَﻤَّﻊَ
ﺳـ
ـﻤـ
ـﻊ
 
ﺳـ
ـﻤـ
ـﻊ
 
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
sin
s
mim
m
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för få att höra, recitera består av: Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ﺳـ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻤـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺳَﻤَّﻊَ och uttalas samma3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för få att höra, recitera

fa33ala blir samma3a

Vi har sett att det arabiska ordet för få att höra, recitera skrivs ﺳَﻤَّﻊَ och uttalas samma3a. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är s, m och 3, blir ordet samma3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som få att höra, recitera

Böjningsformer av få att höra, recitera

dåtid
nutid
han
samma3a
ﺳَﻤَّﻊَ
han - dåtid
yusammi3u
ﻳُﺴَﻤِّﻊُ
han - nutid
hon
samma3at
ﺳَﻤَّﻌَﺖ
hon - dåtid
tusammi3u
ﺗُﺴَﻤِّﻊُ
hon - nutid
jag
samma3tu
ﺳَﻤَّﻌﺖُ
jag - dåtid
'usammi3u
ﺃُﺳَﻤِّﻊُ
jag - nutid