Arabiska för recitera

samma3a
ﺳَﻤَّﻊَ
recitera – dåtid han
yusammi3u
ﻳُﺴَﻤِّﻊُ
recitera – nutid han

Det arabiska verbet för att recitera skrivs ﺳَﻤَّﻊَ och uttalas samma3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺴَﻤِّﻊُ och uttalas yusammi3u. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet recitera består av de arabiska bokstäverna sin som skrivs och uttalas s, mim som skrivs och uttalas m och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med recitera

Alla bokstäver i recitera

ﺳَﻤَّﻊَ
ﺳـ
ـﻤـ
ـﻊ
 
ﺳـ
ـﻤـ
ـﻊ
 
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
sin
s
mim
m
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för recitera består av: Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ﺳـ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻤـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺳَﻤَّﻊَ och uttalas samma3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för recitera

fa33ala blir samma3a

Vi har sett att det arabiska ordet för recitera skrivs ﺳَﻤَّﻊَ och uttalas samma3a. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är s, m och 3, blir ordet samma3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som recitera

Böjningsformer av recitera

dåtid
nutid
han
samma3a
ﺳَﻤَّﻊَ
han - dåtid
yusammi3u
ﻳُﺴَﻤِّﻊُ
han - nutid
hon
samma3at
ﺳَﻤَّﻌَﺖ
hon - dåtid
tusammi3u
ﺗُﺴَﻤِّﻊُ
hon - nutid
jag
samma3tu
ﺳَﻤَّﻌﺖُ
jag - dåtid
'usammi3u
ﺃُﺳَﻤِّﻊُ
jag - nutid