Arabiska för laga mat

Tabakha
ﻃَﺒَﺦَ
laga mat – dåtid han
yaTbukhu
ﻳَﻄﺒُﺦُ
laga mat – nutid han

Det arabiska verbet för att laga mat skrivs ﻃَﺒَﺦَ och uttalas Tabakha i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻄﺒُﺦُ och uttalas yaTbukhu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Kategori: matlagning
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet laga mat

Jag kommer inte att laga mat imorgon.

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet laga mat består av de arabiska bokstäverna Ta som skrivs och uttalas T, beh som skrivs och uttalas b och kha som skrivs och uttalas kh. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med laga mat

Alla bokstäver i laga mat

ﻃَﺒَﺦَ
ﻃـ
ـﺒـ
ـﺦ
 
ﻃـ
ـﺒـ
ـﺦ
 
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﺧـ
ـﺨـ
ـﺦ
 
Ta
T
beh
b
kha
kh
 
 
Det arabiska ordet för laga mat består av: Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ﻃـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kha som skrivs ﺥ (här som ـﺦ ) och uttalas kh och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻃَﺒَﺦَ och uttalas Tabakha.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för laga mat

fa3ala blir Tabakha

Vi har sett att det arabiska ordet för laga mat skrivs ﻃَﺒَﺦَ och uttalas Tabakha. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är T, b och kh, blir ordet Tabakha.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som laga mat

Böjningsformer av laga mat

dåtid
nutid
han
Tabakha
ﻃَﺒَﺦَ
han - dåtid
yaTbukhu
ﻳَﻄﺒُﺦُ
han - nutid
hon
Tabakhat
ﻃَﺒَﺨَﺖ
hon - dåtid
taTbukhu
ﺗَﻄﺒُﺦُ
hon - nutid
jag
Tabakhtu
ﻃَﺒَﺨﺖُ
jag - dåtid
'aTbukhu
ﺃَﻃﺒُﺦُ
jag - nutid