Arabiska för dela, delta

ishtaraka
ﺍِﺷﺘَﺮَﻙَ
dela, delta – dåtid han
yashtariku
ﻳَﺸﺘَﺮِﻙُ
dela, delta – nutid han

Det arabiska verbet för att dela, delta skrivs ﺍِﺷﺘَﺮَﻙَ och uttalas ishtaraka i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺸﺘَﺮِﻙُ och uttalas yashtariku. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet dela, delta består av de arabiska bokstäverna shin som skrivs och uttalas sh, ra som skrivs och uttalas r och kaf som skrivs och uttalas k. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med dela, delta

Alla bokstäver i dela, delta

ﺍِﺷﺘَﺮَﻙَ
ﺷـ
ـﺘـ
ـﺮ
 
ﺷـ
ـﺘـ
ـﺮ
 
ـﺎ
ﺷـ
ـﺸـ
ـﺶ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ـﺮ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
 
alef
shin
sh
ta
t
ra
r
kaf
k
 
 
Det arabiska ordet för dela, delta består av: Bokstaven alef som skrivs ﺍ och uttalas . Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven shin som skrivs ﺵ (här som ﺷـ ) och uttalas sh och är en del av ordets rot. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺍِﺷﺘَﺮَﻙَ och uttalas ishtaraka.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Böjningsformer av dela, delta

dåtid
nutid
han
ishtaraka
ﺍِﺷﺘَﺮَﻙَ
han - dåtid
yashtariku
ﻳَﺸﺘَﺮِﻙُ
han - nutid
hon
ishtarakat
ﺍِﺷﺘَﺮَﻛَﺖ
hon - dåtid
tashtariku
ﺗَﺸﺘَﺮِﻙُ
hon - nutid
jag
ishtaraktu
ﺍِﺷﺘَﺮَﻛﺖُ
jag - dåtid
'ashtariku
ﺃَﺷﺘَﺮِﻙُ
jag - nutid