Arabiska för stenig

Hajariyy
ﺣَﺠَﺮِﻱّ
stenig – maskulinum singular

Det arabiska ordet för stenig uttalas Hajariyy och skrivs ﺣَﺠَﺮِﻱّ.

Förutom grundformen finns stenig i:

Hajariyya
ﺣَﺠَﺮِﻳَّﺔ
stenig – femininum singular
Ordklass: adjektiv. Mönster: verbalnomen

Så används ordet stenig

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet stenig består av de arabiska bokstäverna Ha som skrivs och uttalas H, jim som skrivs och uttalas j och ra som skrivs och uttalas r. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med stenig

Alla bokstäver i stenig

ﺣَﺠَﺮِﻱّ
ﺣـ
ـﺠـ
ـﺮ
 
ﺣـ
ـﺠـ
ـﺮ
 
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ـﺮ
ﻳـ
ـﻴـ
ـﻲ
 
Ha
H
jim
j
ra
r
ya
y
 
 
Det arabiska ordet för stenig består av: Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ﺣـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ـﺠـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven ya som skrivs ﻱ och uttalas y. Ordet skrivs därför ﺣَﺠَﺮِﻱّ och uttalas Hajariyy.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för stenig

fa3al blir Hajariyy

Vi har sett att det arabiska ordet för stenig skrivs ﺣَﺠَﺮِﻱّ och uttalas Hajariyy. Ordet följer mönstret verbalnomen form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3al där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3al och ordets rotbokstäver är H, j och r, blir ordet Hajariyy.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som stenig