Arabiska för kasta ut

Tarada
ﻃَﺮَﺩَ
kasta ut – dåtid han
yaTrudu
ﻳَﻄﺮُﺩُ
kasta ut – nutid han

Det arabiska verbet för att kasta ut skrivs ﻃَﺮَﺩَ och uttalas Tarada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻄﺮُﺩُ och uttalas yaTrudu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet kasta ut

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet kasta ut består av de arabiska bokstäverna Ta som skrivs och uttalas T, ra som skrivs och uttalas r och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med kasta ut

Alla bokstäver i kasta ut

ﻃَﺮَﺩَ
ﻃـ
ـﺮ
 
ﻃـ
ـﺮ
 
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ـﺮ
ـﺪ
 
Ta
T
ra
r
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för kasta ut består av: Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ﻃـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻃَﺮَﺩَ och uttalas Tarada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för kasta ut

fa3ala blir Tarada

Vi har sett att det arabiska ordet för kasta ut skrivs ﻃَﺮَﺩَ och uttalas Tarada. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är T, r och d, blir ordet Tarada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som kasta ut

Böjningsformer av kasta ut

dåtid
nutid
han
Tarada
ﻃَﺮَﺩَ
han - dåtid
yaTrudu
ﻳَﻄﺮُﺩُ
han - nutid
hon
Taradat
ﻃَﺮَﺩَﺕ
hon - dåtid
taTrudu
ﺗَﻄﺮُﺩُ
hon - nutid
jag
Taradtu
ﻃَﺮَﺩﺕُ
jag - dåtid
'aTrudu
ﺃَﻃﺮُﺩُ
jag - nutid