Arabiska för stoppa

istawqafa
ﺍِﺳﺘَﻮﻗَﻒَ
stoppa – dåtid han
yastawqifu
ﻳَﺴﺘَﻮﻗِﻒُ
stoppa – nutid han

Det arabiska verbet för att stoppa skrivs ﺍِﺳﺘَﻮﻗَﻒَ och uttalas istawqafa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺴﺘَﻮﻗِﻒُ och uttalas yastawqifu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet stoppa består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs och uttalas w, qaf som skrivs och uttalas q och fa som skrivs och uttalas f. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med stoppa

Alla bokstäver i stoppa

ﺍِﺳﺘَﻮﻗَﻒَ
ﺳـ
ـﺘـ
ـﻮ
ﻗـ
ـﻒ
 
ﺳـ
ـﺘـ
ـﻮ
ﻗـ
ـﻒ
 
ـﺎ
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ـﻮ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
 
alef
sin
s
ta
t
waw
w
qaf
q
fa
f
 
 
Det arabiska ordet för stoppa består av: Bokstaven alef som skrivs ﺍ och uttalas . Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ﺳـ ) och uttalas s. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven waw som skrivs ﻭ (här som ـﻮ ) och uttalas w och är en del av ordets rot. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ﻗـ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ـﻒ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺍِﺳﺘَﻮﻗَﻒَ och uttalas istawqafa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för stoppa

istaf3ala blir istawqafa

Vi har sett att det arabiska ordet för stoppa skrivs ﺍِﺳﺘَﻮﻗَﻒَ och uttalas istawqafa. Ordet följer mönstret verb form 10. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen istaf3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är istaf3ala och ordets rotbokstäver är w, q och f, blir ordet istawqafa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som stoppa

Böjningsformer av stoppa

dåtid
nutid
han
istawqafa
ﺍِﺳﺘَﻮﻗَﻒَ
han - dåtid
yastawqifu
ﻳَﺴﺘَﻮﻗِﻒُ
han - nutid
hon
istawqafat
ﺍِﺳﺘَﻮﻗَﻔَﺖ
hon - dåtid
tastawqifu
ﺗَﺴﺘَﻮﻗِﻒُ
hon - nutid
jag
istawqaftu
ﺍِﺳﺘَﻮﻗَﻔﺖُ
jag - dåtid
'astawqifu
ﺃَﺳﺘَﻮﻗِﻒُ
jag - nutid