Arabiska för gå omkring

tajawwala
ﺗَﺠَﻮَّﻝَ
gå omkring – dåtid han
yatajawwalu
ﻳَﺘَﺠَﻮَّﻝُ
gå omkring – nutid han

Det arabiska verbet för att gå omkring skrivs ﺗَﺠَﻮَّﻝَ och uttalas tajawwala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺘَﺠَﻮَّﻝُ och uttalas yatajawwalu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet gå omkring

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet gå omkring består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs och uttalas j, waw som skrivs och uttalas w och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med gå omkring

Alla bokstäver i gå omkring

ﺗَﺠَﻮَّﻝَ
ﺗـ
ـﺠـ
ـﻮ
 
ﺗـ
ـﺠـ
ـﻮ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ـﻮ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
ta
t
jim
j
waw
w
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för gå omkring består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ـﺠـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven waw som skrivs ﻭ (här som ـﻮ ) och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﺠَﻮَّﻝَ och uttalas tajawwala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för gå omkring

tafa33ala blir tajawwala

Vi har sett att det arabiska ordet för gå omkring skrivs ﺗَﺠَﻮَّﻝَ och uttalas tajawwala. Ordet följer mönstret verb form 5. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen tafa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är tafa33ala och ordets rotbokstäver är j, w och l, blir ordet tajawwala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som gå omkring

Böjningsformer av gå omkring

dåtid
nutid
han
tajawwala
ﺗَﺠَﻮَّﻝَ
han - dåtid
yatajawwalu
ﻳَﺘَﺠَﻮَّﻝُ
han - nutid
hon
tajawwalat
ﺗَﺠَﻮَّﻟَﺖ
hon - dåtid
tatajawwalu
ﺗَﺘَﺠَﻮَّﻝُ
hon - nutid
jag
tajawwaltu
ﺗَﺠَﻮَّﻟﺖُ
jag - dåtid
'atajawwalu
ﺃَﺗَﺠَﻮَّﻝُ
jag - nutid