Arabiska för föredra

faDDala
ﻓَﻀَّﻞَ
föredra – dåtid han
yufaDDilu
ﻳُﻔَﻀِّﻞُ
föredra – nutid han

Det arabiska verbet för att föredra skrivs ﻓَﻀَّﻞَ och uttalas faDDala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻔَﻀِّﻞُ och uttalas yufaDDilu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet föredra består av de arabiska bokstäverna fa som skrivs och uttalas f, Dad som skrivs och uttalas D och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med föredra

Alla bokstäver i föredra

ﻓَﻀَّﻞَ
ﻓـ
ـﻀـ
ـﻞ
 
ﻓـ
ـﻀـ
ـﻞ
 
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
fa
f
Dad
D
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för föredra består av: Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ـﻀـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻞ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻓَﻀَّﻞَ och uttalas faDDala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för föredra

fa33ala blir faDDala

Vi har sett att det arabiska ordet för föredra skrivs ﻓَﻀَّﻞَ och uttalas faDDala. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är f, D och l, blir ordet faDDala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som föredra

Böjningsformer av föredra

dåtid
nutid
han
faDDala
ﻓَﻀَّﻞَ
han - dåtid
yufaDDilu
ﻳُﻔَﻀِّﻞُ
han - nutid
hon
faDDalat
ﻓَﻀَّﻠَﺖ
hon - dåtid
tufaDDilu
ﺗُﻔَﻀِّﻞُ
hon - nutid
jag
faDDaltu
ﻓَﻀَّﻠﺖُ
jag - dåtid
'ufaDDilu
ﺃُﻓَﻀِّﻞُ
jag - nutid