Arabiska för förstöra

dammara
ﺩَﻣَّﺮَ
förstöra – dåtid han
yudammiru
ﻳُﺪَﻣِّﺮُ
förstöra – nutid han

Det arabiska verbet för att förstöra skrivs ﺩَﻣَّﺮَ och uttalas dammara i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺪَﻣِّﺮُ och uttalas yudammiru. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet förstöra

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet förstöra består av de arabiska bokstäverna dal som skrivs och uttalas d, mim som skrivs och uttalas m och ra som skrivs och uttalas r. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med förstöra

Alla bokstäver i förstöra

ﺩَﻣَّﺮَ
ﻣـ
ـﺮ
 
ﻣـ
ـﺮ
 
ـﺪ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ـﺮ
 
dal
d
mim
m
ra
r
 
 
Det arabiska ordet för förstöra består av: Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ﻣـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺩَﻣَّﺮَ och uttalas dammara.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för förstöra

fa33ala blir dammara

Vi har sett att det arabiska ordet för förstöra skrivs ﺩَﻣَّﺮَ och uttalas dammara. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är d, m och r, blir ordet dammara.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som förstöra

Böjningsformer av förstöra

dåtid
nutid
han
dammara
ﺩَﻣَّﺮَ
han - dåtid
yudammiru
ﻳُﺪَﻣِّﺮُ
han - nutid
hon
dammarat
ﺩَﻣَّﺮَﺕ
hon - dåtid
tudammiru
ﺗُﺪَﻣِّﺮُ
hon - nutid
jag
dammartu
ﺩَﻣَّﺮﺕُ
jag - dåtid
'udammiru
ﺃُﺩَﻣِّﺮُ
jag - nutid