Arabiska för förklara

SarraHa
ﺻَﺮَّﺡَ
förklara – dåtid han
yuSarriHu
ﻳُﺼَﺮِّﺡُ
förklara – nutid han

Det arabiska verbet för att förklara skrivs ﺻَﺮَّﺡَ och uttalas SarraHa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺼَﺮِّﺡُ och uttalas yuSarriHu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet förklara består av de arabiska bokstäverna Sad som skrivs ﺹ och uttalas S, ra som skrivs ﺭ och uttalas r och Ha som skrivs ﺡ och uttalas H. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med förklara

Alla bokstäver i förklara

ﺻَﺮَّﺡَ
ﺻـ
ـﺮ
 
ﺻـ
ـﺮ
 
ﺻـ
ـﺼـ
ـﺺ
ـﺮ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
 
Sad
S
ra
r
Ha
H
 
 
Det arabiska ordet för förklara består av: Bokstaven Sad som skrivs ﺹ (här som ﺻـ ) och uttalas S och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺻَﺮَّﺡَ och uttalas SarraHa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för förklara

fa33ala blir SarraHa

Vi har sett att det arabiska ordet för förklara skrivs ﺻَﺮَّﺡَ och uttalas SarraHa. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är S, r och H, blir ordet SarraHa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som förklara

Böjningsformer av förklara

dåtid
nutid
han
SarraHa
ﺻَﺮَّﺡَ
han - dåtid
yuSarriHu
ﻳُﺼَﺮِّﺡُ
han - nutid
hon
SarraHat
ﺻَﺮَّﺣَﺖ
hon - dåtid
tuSarriHu
ﺗُﺼَﺮِّﺡُ
hon - nutid
jag
SarraHtu
ﺻَﺮَّﺣﺖُ
jag - dåtid
'uSarriHu
ﺃُﺻَﺮِّﺡُ
jag - nutid