Arabiska för sprida, täcka

farasha
ﻓَﺮَﺵَ
sprida, täcka – dåtid han
yafrishu
ﻳَﻔﺮِﺵُ
sprida, täcka – nutid han

Det arabiska verbet för att sprida, täcka skrivs ﻓَﺮَﺵَ och uttalas farasha i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻔﺮِﺵُ och uttalas yafrishu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet sprida, täcka

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet sprida, täcka består av de arabiska bokstäverna fa som skrivs och uttalas f, ra som skrivs och uttalas r och shin som skrivs och uttalas sh. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med sprida, täcka

Alla bokstäver i sprida, täcka

ﻓَﺮَﺵَ
ﻓـ
ـﺮ
 
ﻓـ
ـﺮ
 
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ـﺮ
ﺷـ
ـﺸـ
ـﺶ
 
fa
f
ra
r
shin
sh
 
 
Det arabiska ordet för sprida, täcka består av: Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven shin som skrivs ﺵ och uttalas sh och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻓَﺮَﺵَ och uttalas farasha.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för sprida, täcka

fa3ala blir farasha

Vi har sett att det arabiska ordet för sprida, täcka skrivs ﻓَﺮَﺵَ och uttalas farasha. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är f, r och sh, blir ordet farasha.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som sprida, täcka

Böjningsformer av sprida, täcka

dåtid
nutid
han
farasha
ﻓَﺮَﺵَ
han - dåtid
yafrishu
ﻳَﻔﺮِﺵُ
han - nutid
hon
farashat
ﻓَﺮَﺷَﺖ
hon - dåtid
tafrishu
ﺗَﻔﺮِﺵُ
hon - nutid
jag
farashtu
ﻓَﺮَﺷﺖُ
jag - dåtid
'afrishu
ﺃَﻓﺮِﺵُ
jag - nutid