Arabiska för trycka

Taba3a
ﻃَﺒَﻊَ
trycka – dåtid han
yaTba3u
ﻳَﻄﺒَﻊُ
trycka – nutid han

Det arabiska verbet för att trycka skrivs ﻃَﺒَﻊَ och uttalas Taba3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻄﺒَﻊُ och uttalas yaTba3u. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet trycka består av de arabiska bokstäverna Ta som skrivs och uttalas T, beh som skrivs och uttalas b och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med trycka

Alla bokstäver i trycka

ﻃَﺒَﻊَ
ﻃـ
ـﺒـ
ـﻊ
 
ﻃـ
ـﺒـ
ـﻊ
 
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
Ta
T
beh
b
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för trycka består av: Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ﻃـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻃَﺒَﻊَ och uttalas Taba3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för trycka

fa3ala blir Taba3a

Vi har sett att det arabiska ordet för trycka skrivs ﻃَﺒَﻊَ och uttalas Taba3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är T, b och 3, blir ordet Taba3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som trycka

Böjningsformer av trycka

dåtid
nutid
han
Taba3a
ﻃَﺒَﻊَ
han - dåtid
yaTba3u
ﻳَﻄﺒَﻊُ
han - nutid
hon
Taba3at
ﻃَﺒَﻌَﺖ
hon - dåtid
taTba3u
ﺗَﻄﺒَﻊُ
hon - nutid
jag
Taba3tu
ﻃَﺒَﻌﺖُ
jag - dåtid
'aTba3u
ﺃَﻃﺒَﻊُ
jag - nutid