Arabiska för mata

'aT3ama
ﺃَﻃﻌَﻢَ
mata – dåtid han
yuT3imu
ﻳُﻄﻌِﻢُ
mata – nutid han

Det arabiska verbet för att mata skrivs ﺃَﻃﻌَﻢَ och uttalas 'aT3ama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻄﻌِﻢُ och uttalas yuT3imu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet mata

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet mata består av de arabiska bokstäverna Ta som skrivs och uttalas T, ayn som skrivs och uttalas 3 och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med mata

Alla bokstäver i mata

ﺃَﻃﻌَﻢَ
ﻃـ
ـﻌـ
ـﻢ
 
ﻃـ
ـﻌـ
ـﻢ
 
ـﺄ
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
alif hamza
'
Ta
T
ayn
3
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för mata består av: Bokstaven alif hamza som skrivs ﺃ och uttalas '. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ﻃـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻌـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺃَﻃﻌَﻢَ och uttalas 'aT3ama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för mata

'af3ala blir 'aT3ama

Vi har sett att det arabiska ordet för mata skrivs ﺃَﻃﻌَﻢَ och uttalas 'aT3ama. Ordet följer mönstret verb form 4. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen 'af3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är 'af3ala och ordets rotbokstäver är T, 3 och m, blir ordet 'aT3ama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som mata

Böjningsformer av mata

dåtid
nutid
han
'aT3ama
ﺃَﻃﻌَﻢَ
han - dåtid
yuT3imu
ﻳُﻄﻌِﻢُ
han - nutid
hon
'aT3amat
ﺃَﻃﻌَﻤَﺖ
hon - dåtid
tuT3imu
ﺗُﻄﻌِﻢُ
hon - nutid
jag
'aT3amtu
ﺃَﻃﻌَﻤﺖُ
jag - dåtid
'uT3imu
ﺃُﻃﻌِﻢُ
jag - nutid