Arabiska för uppfinna

ibtada3a
ﺍِﺑﺘَﺪَﻉَ
uppfinna – dåtid han
yabtadi3u
ﻳَﺒﺘَﺪِﻉُ
uppfinna – nutid han

Det arabiska verbet för att uppfinna skrivs ﺍِﺑﺘَﺪَﻉَ och uttalas ibtada3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺒﺘَﺪِﻉُ och uttalas yabtadi3u. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet uppfinna består av de arabiska bokstäverna beh som skrivs och uttalas b, dal som skrivs och uttalas d och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med uppfinna

Alla bokstäver i uppfinna

ﺍِﺑﺘَﺪَﻉَ
ﺑـ
ـﺘـ
ـﺪ
 
ﺑـ
ـﺘـ
ـﺪ
 
ـﺎ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ـﺪ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
alef
beh
b
ta
t
dal
d
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för uppfinna består av: Bokstaven alef som skrivs ﺍ och uttalas . Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ﺑـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺍِﺑﺘَﺪَﻉَ och uttalas ibtada3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för uppfinna

ifta3ala blir ibtada3a

Vi har sett att det arabiska ordet för uppfinna skrivs ﺍِﺑﺘَﺪَﻉَ och uttalas ibtada3a. Ordet följer mönstret verb form 8. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen ifta3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är ifta3ala och ordets rotbokstäver är b, d och 3, blir ordet ibtada3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som uppfinna

Böjningsformer av uppfinna

dåtid
nutid
han
ibtada3a
ﺍِﺑﺘَﺪَﻉَ
han - dåtid
yabtadi3u
ﻳَﺒﺘَﺪِﻉُ
han - nutid
hon
ibtada3at
ﺍِﺑﺘَﺪَﻋَﺖ
hon - dåtid
tabtadi3u
ﺗَﺒﺘَﺪِﻉُ
hon - nutid
jag
ibtada3tu
ﺍِﺑﺘَﺪَﻋﺖُ
jag - dåtid
'abtadi3u
ﺃَﺑﺘَﺪِﻉُ
jag - nutid