Arabiska för ägna

karrasa
ﻛَﺮَّﺱَ
ägna – dåtid han
yukarrisu
ﻳُﻜَﺮِّﺱُ
ägna – nutid han

Det arabiska verbet för att ägna skrivs ﻛَﺮَّﺱَ och uttalas karrasa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻜَﺮِّﺱُ och uttalas yukarrisu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet ägna

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet ägna består av de arabiska bokstäverna kaf som skrivs och uttalas k, ra som skrivs och uttalas r och sin som skrivs och uttalas s. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med ägna

Alla bokstäver i ägna

ﻛَﺮَّﺱَ
ﻛـ
ـﺮ
 
ﻛـ
ـﺮ
 
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ـﺮ
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
 
kaf
k
ra
r
sin
s
 
 
Det arabiska ordet för ägna består av: Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven sin som skrivs ﺱ och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻛَﺮَّﺱَ och uttalas karrasa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för ägna

fa33ala blir karrasa

Vi har sett att det arabiska ordet för ägna skrivs ﻛَﺮَّﺱَ och uttalas karrasa. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är k, r och s, blir ordet karrasa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som ägna

Böjningsformer av ägna

dåtid
nutid
han
karrasa
ﻛَﺮَّﺱَ
han - dåtid
yukarrisu
ﻳُﻜَﺮِّﺱُ
han - nutid
hon
karrasat
ﻛَﺮَّﺳَﺖ
hon - dåtid
tukarrisu
ﺗُﻜَﺮِّﺱُ
hon - nutid
jag
karrastu
ﻛَﺮَّﺳﺖُ
jag - dåtid
'ukarrisu
ﺃُﻛَﺮِّﺱُ
jag - nutid