Arabiska för springa

rakaDa
ﺭَﻛَﺾَ
springa – dåtid han
yarkuDu
ﻳَﺮﻛُﺾُ
springa – nutid han

Det arabiska verbet för att springa skrivs ﺭَﻛَﺾَ och uttalas rakaDa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺮﻛُﺾُ och uttalas yarkuDu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Kategori: sport
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet springa

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet springa består av de arabiska bokstäverna ra som skrivs och uttalas r, kaf som skrivs och uttalas k och Dad som skrivs och uttalas D. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med springa

Alla bokstäver i springa

ﺭَﻛَﺾَ
ﻛـ
ـﺾ
 
ﻛـ
ـﺾ
 
ـﺮ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
 
ra
r
kaf
k
Dad
D
 
 
Det arabiska ordet för springa består av: Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ـﺾ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺭَﻛَﺾَ och uttalas rakaDa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för springa

fa3ala blir rakaDa

Vi har sett att det arabiska ordet för springa skrivs ﺭَﻛَﺾَ och uttalas rakaDa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är r, k och D, blir ordet rakaDa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som springa

Böjningsformer av springa

dåtid
nutid
han
rakaDa
ﺭَﻛَﺾَ
han - dåtid
yarkuDu
ﻳَﺮﻛُﺾُ
han - nutid
hon
rakaDat
ﺭَﻛَﻀَﺖ
hon - dåtid
tarkuDu
ﺗَﺮﻛُﺾُ
hon - nutid
jag
rakaDtu
ﺭَﻛَﻀﺖُ
jag - dåtid
'arkuDu
ﺃَﺭﻛُﺾُ
jag - nutid