Arabiska för litterär

'adabiyy
ﺃَﺩَﺑِﻲّ
litterär – maskulinum singular

Det arabiska ordet för litterär uttalas 'adabiyy och skrivs ﺃَﺩَﺑِﻲّ.

Om ljudfilerna
Ordklass: adjektiv. Mönster: verbalnomen
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet litterär består av de arabiska bokstäverna alif hamza som skrivs och uttalas ', dal som skrivs och uttalas d och beh som skrivs och uttalas b. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med litterär

Alla bokstäver i litterär

ﺃَﺩَﺑِﻲّ
ﺑـ
ـﻲ
 
ﺑـ
ـﻲ
 
ـﺄ
ـﺪ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻳـ
ـﻴـ
ـﻲ
 
alif hamza
'
dal
d
beh
b
ya
y
 
 
Det arabiska ordet för litterär består av: Bokstaven alif hamza som skrivs ﺃ och uttalas ' och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ﺑـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven ya som skrivs ﻱ (här som ـﻲ ) och uttalas y. Ordet skrivs därför ﺃَﺩَﺑِﻲّ och uttalas 'adabiyy.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för litterär

fa3al blir 'adabiyy

Vi har sett att det arabiska ordet för litterär skrivs ﺃَﺩَﺑِﻲّ och uttalas 'adabiyy. Ordet följer mönstret verbalnomen form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3al där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3al och ordets rotbokstäver är ', d och b, blir ordet 'adabiyy.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som litterär