Arabiska för krossa

HaTTama
ﺣَﻄَّﻢَ
krossa – dåtid han
yuHaTTimu
ﻳُﺤَﻄِّﻢُ
krossa – nutid han

Det arabiska verbet för att krossa skrivs ﺣَﻄَّﻢَ och uttalas HaTTama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺤَﻄِّﻢُ och uttalas yuHaTTimu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet krossa består av de arabiska bokstäverna Ha som skrivs och uttalas H, Ta som skrivs och uttalas T och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med krossa

Alla bokstäver i krossa

ﺣَﻄَّﻢَ
ﺣـ
ـﻄـ
ـﻢ
 
ﺣـ
ـﻄـ
ـﻢ
 
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
Ha
H
Ta
T
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för krossa består av: Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ﺣـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ـﻄـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺣَﻄَّﻢَ och uttalas HaTTama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för krossa

fa33ala blir HaTTama

Vi har sett att det arabiska ordet för krossa skrivs ﺣَﻄَّﻢَ och uttalas HaTTama. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är H, T och m, blir ordet HaTTama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som krossa

Böjningsformer av krossa

dåtid
nutid
han
HaTTama
ﺣَﻄَّﻢَ
han - dåtid
yuHaTTimu
ﻳُﺤَﻄِّﻢُ
han - nutid
hon
HaTTamat
ﺣَﻄَّﻤَﺖ
hon - dåtid
tuHaTTimu
ﺗُﺤَﻄِّﻢُ
hon - nutid
jag
HaTTamtu
ﺣَﻄَّﻤﺖُ
jag - dåtid
'uHaTTimu
ﺃُﺣَﻄِّﻢُ
jag - nutid