Arabiska för ämna

hadafa
ﻫَﺪَﻑَ
ämna – dåtid han
yahdifu
ﻳَﻬﺪِﻑُ
ämna – nutid han

Det arabiska verbet för att ämna skrivs ﻫَﺪَﻑَ och uttalas hadafa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻬﺪِﻑُ och uttalas yahdifu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet ämna

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet ämna består av de arabiska bokstäverna ha som skrivs och uttalas h, dal som skrivs och uttalas d och fa som skrivs och uttalas f. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med ämna

Alla bokstäver i ämna

ﻫَﺪَﻑَ
ﻫـ
ـﺪ
 
ﻫـ
ـﺪ
 
ﻫـ
ـﻬـ
ـﻪ
ـﺪ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
 
ha
h
dal
d
fa
f
 
 
Det arabiska ordet för ämna består av: Bokstaven ha som skrivs ﻩ (här som ﻫـ ) och uttalas h och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻫَﺪَﻑَ och uttalas hadafa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för ämna

fa3ala blir hadafa

Vi har sett att det arabiska ordet för ämna skrivs ﻫَﺪَﻑَ och uttalas hadafa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är h, d och f, blir ordet hadafa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som ämna

Böjningsformer av ämna

dåtid
nutid
han
hadafa
ﻫَﺪَﻑَ
han - dåtid
yahdifu
ﻳَﻬﺪِﻑُ
han - nutid
hon
hadafat
ﻫَﺪَﻓَﺖ
hon - dåtid
tahdifu
ﺗَﻬﺪِﻑُ
hon - nutid
jag
hadaftu
ﻫَﺪَﻓﺖُ
jag - dåtid
'ahdifu
ﺃَﻫﺪِﻑُ
jag - nutid