Arabiska för sikta in sig på

istahdafa
ﺍِﺳﺘَﻬﺪَﻑَ
sikta in sig på – dåtid han
yastahdifu
ﻳَﺴﺘَﻬﺪِﻑُ
sikta in sig på – nutid han

Det arabiska verbet för att sikta in sig på skrivs ﺍِﺳﺘَﻬﺪَﻑَ och uttalas istahdafa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺴﺘَﻬﺪِﻑُ och uttalas yastahdifu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet sikta in sig på består av de arabiska bokstäverna ha som skrivs och uttalas h, dal som skrivs och uttalas d och fa som skrivs och uttalas f. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med sikta in sig på

Alla bokstäver i sikta in sig på

ﺍِﺳﺘَﻬﺪَﻑَ
ﺳـ
ـﺘـ
ـﻬـ
ـﺪ
 
ﺳـ
ـﺘـ
ـﻬـ
ـﺪ
 
ـﺎ
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﻫـ
ـﻬـ
ـﻪ
ـﺪ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
 
alef
sin
s
ta
t
ha
h
dal
d
fa
f
 
 
Det arabiska ordet för sikta in sig på består av: Bokstaven alef som skrivs ﺍ och uttalas . Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ﺳـ ) och uttalas s. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ha som skrivs ﻩ (här som ـﻬـ ) och uttalas h och är en del av ordets rot. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺍِﺳﺘَﻬﺪَﻑَ och uttalas istahdafa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för sikta in sig på

istaf3ala blir istahdafa

Vi har sett att det arabiska ordet för sikta in sig på skrivs ﺍِﺳﺘَﻬﺪَﻑَ och uttalas istahdafa. Ordet följer mönstret verb form 10. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen istaf3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är istaf3ala och ordets rotbokstäver är h, d och f, blir ordet istahdafa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som sikta in sig på

Böjningsformer av sikta in sig på

dåtid
nutid
han
istahdafa
ﺍِﺳﺘَﻬﺪَﻑَ
han - dåtid
yastahdifu
ﻳَﺴﺘَﻬﺪِﻑُ
han - nutid
hon
istahdafat
ﺍِﺳﺘَﻬﺪَﻓَﺖ
hon - dåtid
tastahdifu
ﺗَﺴﺘَﻬﺪِﻑُ
hon - nutid
jag
istahdaftu
ﺍِﺳﺘَﻬﺪَﻓﺖُ
jag - dåtid
'astahdifu
ﺃَﺳﺘَﻬﺪِﻑُ
jag - nutid