Arabiska för skrubba

farraka
ﻓَﺮَّﻙَ
skrubba – dåtid han
yufarriku
ﻳُﻔَﺮِّﻙُ
skrubba – nutid han

Det arabiska verbet för att skrubba skrivs ﻓَﺮَّﻙَ och uttalas farraka i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻔَﺮِّﻙُ och uttalas yufarriku. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet skrubba

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet skrubba består av de arabiska bokstäverna fa som skrivs och uttalas f, ra som skrivs och uttalas r och kaf som skrivs och uttalas k. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Alla bokstäver i skrubba

ﻓَﺮَّﻙَ
ﻓـ
ـﺮ
 
ﻓـ
ـﺮ
 
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ـﺮ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
 
fa
f
ra
r
kaf
k
 
 
Det arabiska ordet för skrubba består av: Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻓَﺮَّﻙَ och uttalas farraka.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för skrubba

fa33ala blir farraka

Vi har sett att det arabiska ordet för skrubba skrivs ﻓَﺮَّﻙَ och uttalas farraka. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är f, r och k, blir ordet farraka.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som skrubba

Böjningsformer av skrubba

dåtid
nutid
han
farraka
ﻓَﺮَّﻙَ
han - dåtid
yufarriku
ﻳُﻔَﺮِّﻙُ
han - nutid
hon
farrakat
ﻓَﺮَّﻛَﺖ
hon - dåtid
tufarriku
ﺗُﻔَﺮِّﻙُ
hon - nutid
jag
farraktu
ﻓَﺮَّﻛﺖُ
jag - dåtid
'ufarriku
ﺃُﻓَﺮِّﻙُ
jag - nutid