Arabiska för dyrka

3abada
ﻋَﺒَﺪَ
dyrka – dåtid han
ya3budu
ﻳَﻌﺒُﺪُ
dyrka – nutid han

Det arabiska verbet för att dyrka skrivs ﻋَﺒَﺪَ och uttalas 3abada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻌﺒُﺪُ och uttalas ya3budu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet dyrka består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, beh som skrivs och uttalas b och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med dyrka

Alla bokstäver i dyrka

ﻋَﺒَﺪَ
ﻋـ
ـﺒـ
ـﺪ
 
ﻋـ
ـﺒـ
ـﺪ
 
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ـﺪ
 
ayn
3
beh
b
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för dyrka består av: Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻋَﺒَﺪَ och uttalas 3abada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för dyrka

fa3ala blir 3abada

Vi har sett att det arabiska ordet för dyrka skrivs ﻋَﺒَﺪَ och uttalas 3abada. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är 3, b och d, blir ordet 3abada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som dyrka

Böjningsformer av dyrka

dåtid
nutid
han
3abada
ﻋَﺒَﺪَ
han - dåtid
ya3budu
ﻳَﻌﺒُﺪُ
han - nutid
hon
3abadat
ﻋَﺒَﺪَﺕ
hon - dåtid
ta3budu
ﺗَﻌﺒُﺪُ
hon - nutid
jag
3abadtu
ﻋَﺒَﺪﺕُ
jag - dåtid
'a3budu
ﺃَﻋﺒُﺪُ
jag - nutid