Arabiska för ta av, ta bort

naza3a
ﻧَﺰَﻉَ
ta av, ta bort – dåtid han
yanzi3u
ﻳَﻨﺰِﻉُ
ta av, ta bort – nutid han

Det arabiska verbet för att ta av, ta bort skrivs ﻧَﺰَﻉَ och uttalas naza3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻨﺰِﻉُ och uttalas yanzi3u. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet ta av, ta bort

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet ta av, ta bort består av de arabiska bokstäverna nun som skrivs och uttalas n, zayn som skrivs och uttalas z och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med ta av, ta bort

Alla bokstäver i ta av, ta bort

ﻧَﺰَﻉَ
ﻧـ
ـﺰ
 
ﻧـ
ـﺰ
 
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
ـﺰ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
nun
n
zayn
z
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för ta av, ta bort består av: Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ﻧـ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven zayn som skrivs ﺯ (här som ـﺰ ) och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻧَﺰَﻉَ och uttalas naza3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för ta av, ta bort

fa3ala blir naza3a

Vi har sett att det arabiska ordet för ta av, ta bort skrivs ﻧَﺰَﻉَ och uttalas naza3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är n, z och 3, blir ordet naza3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som ta av, ta bort

Böjningsformer av ta av, ta bort

dåtid
nutid
han
naza3a
ﻧَﺰَﻉَ
han - dåtid
yanzi3u
ﻳَﻨﺰِﻉُ
han - nutid
hon
naza3at
ﻧَﺰَﻋَﺖ
hon - dåtid
tanzi3u
ﺗَﻨﺰِﻉُ
hon - nutid
jag
naza3tu
ﻧَﺰَﻋﺖُ
jag - dåtid
'anzi3u
ﺃَﻧﺰِﻉُ
jag - nutid