Arabiska för dyka upp, komma ut, stiga upp

Tala3a
ﻃَﻠَﻊَ
dyka upp, komma ut, stiga upp – dåtid han
yaTlu3u
ﻳَﻄﻠُﻊُ
dyka upp, komma ut, stiga upp – nutid han

Det arabiska verbet för att dyka upp, komma ut, stiga upp skrivs ﻃَﻠَﻊَ och uttalas Tala3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻄﻠُﻊُ och uttalas yaTlu3u. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet dyka upp, komma ut, stiga upp består av de arabiska bokstäverna Ta som skrivs och uttalas T, lam som skrivs och uttalas l och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med dyka upp, komma ut, stiga upp

Alla bokstäver i dyka upp, komma ut, stiga upp

ﻃَﻠَﻊَ
ﻃـ
ـﻠـ
ـﻊ
 
ﻃـ
ـﻠـ
ـﻊ
 
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
Ta
T
lam
l
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för dyka upp, komma ut, stiga upp består av: Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ﻃـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻃَﻠَﻊَ och uttalas Tala3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för dyka upp, komma ut, stiga upp

fa3ala blir Tala3a

Vi har sett att det arabiska ordet för dyka upp, komma ut, stiga upp skrivs ﻃَﻠَﻊَ och uttalas Tala3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är T, l och 3, blir ordet Tala3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som dyka upp, komma ut, stiga upp

Böjningsformer av dyka upp, komma ut, stiga upp

dåtid
nutid
han
Tala3a
ﻃَﻠَﻊَ
han - dåtid
yaTlu3u
ﻳَﻄﻠُﻊُ
han - nutid
hon
Tala3at
ﻃَﻠَﻌَﺖ
hon - dåtid
taTlu3u
ﺗَﻄﻠُﻊُ
hon - nutid
jag
Tala3tu
ﻃَﻠَﻌﺖُ
jag - dåtid
'aTlu3u
ﺃَﻃﻠُﻊُ
jag - nutid