Arabiska för piska

jalada
ﺟَﻠَﺪَ
piska – dåtid han
yajludu
ﻳَﺠﻠُﺪُ
piska – nutid han

Det arabiska verbet för att piska skrivs ﺟَﻠَﺪَ och uttalas jalada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺠﻠُﺪُ och uttalas yajludu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet piska består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs ﺝ och uttalas j, lam som skrivs ﻝ och uttalas l och dal som skrivs ﺩ och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med piska

Alla bokstäver i piska

ﺟَﻠَﺪَ
ﺟـ
ـﻠـ
ـﺪ
 
ﺟـ
ـﻠـ
ـﺪ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ـﺪ
 
jim
j
lam
l
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för piska består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﻠَﺪَ och uttalas jalada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för piska

fa3ala blir jalada

Vi har sett att det arabiska ordet för piska skrivs ﺟَﻠَﺪَ och uttalas jalada. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är j, l och d, blir ordet jalada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som piska

Böjningsformer av piska

dåtid
nutid
han
jalada
ﺟَﻠَﺪَ
han - dåtid
yajludu
ﻳَﺠﻠُﺪُ
han - nutid
hon
jaladat
ﺟَﻠَﺪَﺕ
hon - dåtid
tajludu
ﺗَﺠﻠُﺪُ
hon - nutid
jag
jaladtu
ﺟَﻠَﺪﺕُ
jag - dåtid
'ajludu
ﺃَﺟﻠُﺪُ
jag - nutid