Arabiska för hedra, ära

'akrama
ﺃَﻛﺮَﻡَ
hedra, ära – dåtid han
yukrimu
ﻳُﻜﺮِﻡُ
hedra, ära – nutid han

Det arabiska verbet för att hedra, ära skrivs ﺃَﻛﺮَﻡَ och uttalas 'akrama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻜﺮِﻡُ och uttalas yukrimu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet hedra, ära består av de arabiska bokstäverna kaf som skrivs och uttalas k, ra som skrivs och uttalas r och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med hedra, ära

Alla bokstäver i hedra, ära

ﺃَﻛﺮَﻡَ
ﻛـ
ـﺮ
 
ﻛـ
ـﺮ
 
ـﺄ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ـﺮ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
alif hamza
'
kaf
k
ra
r
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för hedra, ära består av: Bokstaven alif hamza som skrivs ﺃ och uttalas '. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺃَﻛﺮَﻡَ och uttalas 'akrama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för hedra, ära

'af3ala blir 'akrama

Vi har sett att det arabiska ordet för hedra, ära skrivs ﺃَﻛﺮَﻡَ och uttalas 'akrama. Ordet följer mönstret verb form 4. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen 'af3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är 'af3ala och ordets rotbokstäver är k, r och m, blir ordet 'akrama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som hedra, ära

Böjningsformer av hedra, ära

dåtid
nutid
han
'akrama
ﺃَﻛﺮَﻡَ
han - dåtid
yukrimu
ﻳُﻜﺮِﻡُ
han - nutid
hon
'akramat
ﺃَﻛﺮَﻣَﺖ
hon - dåtid
tukrimu
ﺗُﻜﺮِﻡُ
hon - nutid
jag
'akramtu
ﺃَﻛﺮَﻣﺖُ
jag - dåtid
'ukrimu
ﺃُﻛﺮِﻡُ
jag - nutid