Arabiska för dekorera, utsmycka

zayyana
ﺯَﻳَّﻦَ
dekorera, utsmycka – dåtid han
yuzayyinu
ﻳُﺰَﻳِّﻦُ
dekorera, utsmycka – nutid han

Det arabiska verbet för att dekorera, utsmycka skrivs ﺯَﻳَّﻦَ och uttalas zayyana i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺰَﻳِّﻦُ och uttalas yuzayyinu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet dekorera, utsmycka består av de arabiska bokstäverna zayn som skrivs och uttalas z, ya som skrivs och uttalas y och nun som skrivs och uttalas n. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med dekorera, utsmycka

Alla bokstäver i dekorera, utsmycka

ﺯَﻳَّﻦَ
ﻳـ
ـﻦ
 
ﻳـ
ـﻦ
 
ـﺰ
ﻳـ
ـﻴـ
ـﻲ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
 
zayn
z
ya
y
nun
n
 
 
Det arabiska ordet för dekorera, utsmycka består av: Bokstaven zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ya som skrivs ﻱ (här som ﻳـ ) och uttalas y och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ـﻦ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺯَﻳَّﻦَ och uttalas zayyana.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för dekorera, utsmycka

fa33ala blir zayyana

Vi har sett att det arabiska ordet för dekorera, utsmycka skrivs ﺯَﻳَّﻦَ och uttalas zayyana. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är z, y och n, blir ordet zayyana.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som dekorera, utsmycka

Böjningsformer av dekorera, utsmycka

dåtid
nutid
han
zayyana
ﺯَﻳَّﻦَ
han - dåtid
yuzayyinu
ﻳُﺰَﻳِّﻦُ
han - nutid
hon
zayyanat
ﺯَﻳَّﻨَﺖ
hon - dåtid
tuzayyinu
ﺗُﺰَﻳِّﻦُ
hon - nutid
jag
zayyantu
ﺯَﻳَّﻨﺖُ
jag - dåtid
'uzayyinu
ﺃُﺯَﻳِّﻦُ
jag - nutid