Arabiska för föreslå

iqtaraHa
ﺍِﻗﺘَﺮَﺡَ
föreslå – dåtid han
yaqtariHu
ﻳَﻘﺘَﺮِﺡُ
föreslå – nutid han

Det arabiska verbet för att föreslå skrivs ﺍِﻗﺘَﺮَﺡَ och uttalas iqtaraHa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻘﺘَﺮِﺡُ och uttalas yaqtariHu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet föreslå består av de arabiska bokstäverna qaf som skrivs och uttalas q, ra som skrivs och uttalas r och Ha som skrivs och uttalas H. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med föreslå

Alla bokstäver i föreslå

ﺍِﻗﺘَﺮَﺡَ
ﻗـ
ـﺘـ
ـﺮ
 
ﻗـ
ـﺘـ
ـﺮ
 
ـﺎ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ـﺮ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
 
alef
qaf
q
ta
t
ra
r
Ha
H
 
 
Det arabiska ordet för föreslå består av: Bokstaven alef som skrivs ﺍ och uttalas . Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ﻗـ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺍِﻗﺘَﺮَﺡَ och uttalas iqtaraHa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för föreslå

ifta3ala blir iqtaraHa

Vi har sett att det arabiska ordet för föreslå skrivs ﺍِﻗﺘَﺮَﺡَ och uttalas iqtaraHa. Ordet följer mönstret verb form 8. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen ifta3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är ifta3ala och ordets rotbokstäver är q, r och H, blir ordet iqtaraHa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som föreslå

Böjningsformer av föreslå

dåtid
nutid
han
iqtaraHa
ﺍِﻗﺘَﺮَﺡَ
han - dåtid
yaqtariHu
ﻳَﻘﺘَﺮِﺡُ
han - nutid
hon
iqtaraHat
ﺍِﻗﺘَﺮَﺣَﺖ
hon - dåtid
taqtariHu
ﺗَﻘﺘَﺮِﺡُ
hon - nutid
jag
iqtaraHtu
ﺍِﻗﺘَﺮَﺣﺖُ
jag - dåtid
'aqtariHu
ﺃَﻗﺘَﺮِﺡُ
jag - nutid