Arabiska för bli tydlig

waDaHa
ﻭَﺿَﺢَ
bli tydlig – dåtid han
yaDiHu
ﻳَﻀِﺢُ
bli tydlig – nutid han

Det arabiska verbet för att bli tydlig skrivs ﻭَﺿَﺢَ och uttalas waDaHa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻀِﺢُ och uttalas yaDiHu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet bli tydlig består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs och uttalas w, Dad som skrivs och uttalas D och Ha som skrivs och uttalas H. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med bli tydlig

Alla bokstäver i bli tydlig

ﻭَﺿَﺢَ
ﺿـ
ـﺢ
 
ﺿـ
ـﺢ
 
ـﻮ
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
 
waw
w
Dad
D
Ha
H
 
 
Det arabiska ordet för bli tydlig består av: Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ﺿـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ـﺢ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻭَﺿَﺢَ och uttalas waDaHa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för bli tydlig

fa3ala blir waDaHa

Vi har sett att det arabiska ordet för bli tydlig skrivs ﻭَﺿَﺢَ och uttalas waDaHa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är w, D och H, blir ordet waDaHa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som bli tydlig

Böjningsformer av bli tydlig

dåtid
nutid
han
waDaHa
ﻭَﺿَﺢَ
han - dåtid
yaDiHu
ﻳَﻀِﺢُ
han - nutid
hon
waDaHat
ﻭَﺿَﺤَﺖ
hon - dåtid
taDiHu
ﺗَﻀِﺢُ
hon - nutid
jag
waDaHtu
ﻭَﺿَﺤﺖُ
jag - dåtid
'aDiHu
ﺃَﺿِﺢُ
jag - nutid