Arabiska för bära bort

jarrafa
ﺟَﺮَّﻑَ
bära bort – dåtid han
yujarrifu
ﻳُﺠَﺮِّﻑُ
bära bort – nutid han

Det arabiska verbet för att bära bort skrivs ﺟَﺮَّﻑَ och uttalas jarrafa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺠَﺮِّﻑُ och uttalas yujarrifu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet bära bort består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs ﺝ och uttalas j, ra som skrivs ﺭ och uttalas r och fa som skrivs ﻑ och uttalas f. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med bära bort

Alla bokstäver i bära bort

ﺟَﺮَّﻑَ
ﺟـ
ـﺮ
 
ﺟـ
ـﺮ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ـﺮ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
 
jim
j
ra
r
fa
f
 
 
Det arabiska ordet för bära bort består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﺮَّﻑَ och uttalas jarrafa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för bära bort

fa33ala blir jarrafa

Vi har sett att det arabiska ordet för bära bort skrivs ﺟَﺮَّﻑَ och uttalas jarrafa. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är j, r och f, blir ordet jarrafa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som bära bort

Böjningsformer av bära bort

dåtid
nutid
han
jarrafa
ﺟَﺮَّﻑَ
han - dåtid
yujarrifu
ﻳُﺠَﺮِّﻑُ
han - nutid
hon
jarrafat
ﺟَﺮَّﻓَﺖ
hon - dåtid
tujarrifu
ﺗُﺠَﺮِّﻑُ
hon - nutid
jag
jarraftu
ﺟَﺮَّﻓﺖُ
jag - dåtid
'ujarrifu
ﺃُﺟَﺮِّﻑُ
jag - nutid