Arabiska för ruttna

3afina
ﻋَﻔِﻦَ
ruttna – dåtid han
ya3fanu
ﻳَﻌﻔَﻦُ
ruttna – nutid han

Det arabiska verbet för att ruttna skrivs ﻋَﻔِﻦَ och uttalas 3afina i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻌﻔَﻦُ och uttalas ya3fanu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet ruttna består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, fa som skrivs och uttalas f och nun som skrivs och uttalas n. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med ruttna

Alla bokstäver i ruttna

ﻋَﻔِﻦَ
ﻋـ
ـﻔـ
ـﻦ
 
ﻋـ
ـﻔـ
ـﻦ
 
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
 
ayn
3
fa
f
nun
n
 
 
Det arabiska ordet för ruttna består av: Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ـﻔـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ـﻦ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻋَﻔِﻦَ och uttalas 3afina.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för ruttna

fa3ila blir 3afina

Vi har sett att det arabiska ordet för ruttna skrivs ﻋَﻔِﻦَ och uttalas 3afina. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är 3, f och n, blir ordet 3afina.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som ruttna

Böjningsformer av ruttna

dåtid
nutid
han
3afina
ﻋَﻔِﻦَ
han - dåtid
ya3fanu
ﻳَﻌﻔَﻦُ
han - nutid
hon
3afinat
ﻋَﻔِﻨَﺖ
hon - dåtid
ta3fanu
ﺗَﻌﻔَﻦُ
hon - nutid
jag
3afintu
ﻋَﻔِﻨﺖُ
jag - dåtid
'a3fanu
ﺃَﻋﻔَﻦُ
jag - nutid