Arabiska för spela

3azafa
ﻋَﺰَﻑَ
spela – dåtid han
ya3zifu
ﻳَﻌﺰِﻑُ
spela – nutid han

Det arabiska verbet för att spela skrivs ﻋَﺰَﻑَ och uttalas 3azafa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻌﺰِﻑُ och uttalas ya3zifu. Se fler böjningar

Kategori: musik
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet spela

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet spela består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs ﻉ och uttalas 3, zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och fa som skrivs ﻑ och uttalas f. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med spela

Alla bokstäver i spela

ﻋَﺰَﻑَ
ﻋـ
ـﺰ
 
ﻋـ
ـﺰ
 
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺰ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
 
ayn
3
zayn
z
fa
f
 
 
Det arabiska ordet för spela består av: Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven zayn som skrivs ﺯ (här som ـﺰ ) och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻋَﺰَﻑَ och uttalas 3azafa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för spela

fa3ala blir 3azafa

Vi har sett att det arabiska ordet för spela skrivs ﻋَﺰَﻑَ och uttalas 3azafa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är 3, z och f, blir ordet 3azafa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som spela

Böjningsformer av spela

dåtid
nutid
han
3azafa
ﻋَﺰَﻑَ
han - dåtid
ya3zifu
ﻳَﻌﺰِﻑُ
han - nutid
hon
3azafat
ﻋَﺰَﻓَﺖ
hon - dåtid
ta3zifu
ﺗَﻌﺰِﻑُ
hon - nutid
jag
3azaftu
ﻋَﺰَﻓﺖُ
jag - dåtid
'a3zifu
ﺃَﻋﺰِﻑُ
jag - nutid