Arabiska för förbjuda

Harraja
ﺣَﺮَّﺝَ
förbjuda – dåtid han
yuHarriju
ﻳُﺤَﺮِّﺝُ
förbjuda – nutid han

Det arabiska verbet för att förbjuda skrivs ﺣَﺮَّﺝَ och uttalas Harraja i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺤَﺮِّﺝُ och uttalas yuHarriju. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet förbjuda består av de arabiska bokstäverna Ha som skrivs och uttalas H, ra som skrivs och uttalas r och jim som skrivs och uttalas j. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med förbjuda

Alla bokstäver i förbjuda

ﺣَﺮَّﺝَ
ﺣـ
ـﺮ
 
ﺣـ
ـﺮ
 
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ـﺮ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
 
Ha
H
ra
r
jim
j
 
 
Det arabiska ordet för förbjuda består av: Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ﺣـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺣَﺮَّﺝَ och uttalas Harraja.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för förbjuda

fa33ala blir Harraja

Vi har sett att det arabiska ordet för förbjuda skrivs ﺣَﺮَّﺝَ och uttalas Harraja. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är H, r och j, blir ordet Harraja.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som förbjuda

Böjningsformer av förbjuda

dåtid
nutid
han
Harraja
ﺣَﺮَّﺝَ
han - dåtid
yuHarriju
ﻳُﺤَﺮِّﺝُ
han - nutid
hon
Harrajat
ﺣَﺮَّﺟَﺖ
hon - dåtid
tuHarriju
ﺗُﺤَﺮِّﺝُ
hon - nutid
jag
Harrajtu
ﺣَﺮَّﺟﺖُ
jag - dåtid
'uHarriju
ﺃُﺣَﺮِّﺝُ
jag - nutid