Arabiska för ge

'a3Taa
ﺃَﻋﻄَﻰ
ge – dåtid han
yu3Tii
ﻳُﻌﻄِﻲ
ge – nutid han

Det arabiska verbet för att ge skrivs ﺃَﻋﻄَﻰ och uttalas 'a3Taa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻌﻄِﻲ och uttalas yu3Tii. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet ge

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet ge består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, Ta som skrivs och uttalas T och ya som skrivs och uttalas y. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Alla bokstäver i ge

ﺃَﻋﻄَﻰ
ﻋـ
ـﻄـ
ـﻰ
 
ﻋـ
ـﻄـ
ـﻰ
 
ـﺄ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ـﻰ
 
alif hamza
'
ayn
3
Ta
T
a
 
 
Det arabiska ordet för ge består av: Bokstaven alif hamza som skrivs ﺃ och uttalas '. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ـﻄـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven som skrivs ﻯ (här som ـﻰ ) och uttalas a. Ordet skrivs därför ﺃَﻋﻄَﻰ och uttalas 'a3Taa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Böjningsformer av ge

dåtid
nutid
han
'a3Taa
ﺃَﻋﻄَﻰ
han - dåtid
yu3Tii
ﻳُﻌﻄِﻲ
han - nutid
hon
'a3Tat
ﺃَﻋﻄَﺖ
hon - dåtid
tu3Tii
ﺗُﻌﻄِﻲ
hon - nutid
jag
'a3Taytu
ﺃَﻋﻄَﻴﺖُ
jag - dåtid
'u3Tiyu
ﺃُﻋﻄِﻲُ
jag - nutid