Arabiska för distansera, separera

baa3ada
ﺑَﺎﻋَﺪَ
distansera, separera – dåtid han
yubaa3idu
ﻳُﺒَﺎﻋِﺪُ
distansera, separera – nutid han

Det arabiska verbet för att distansera, separera skrivs ﺑَﺎﻋَﺪَ och uttalas baa3ada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺒَﺎﻋِﺪُ och uttalas yubaa3idu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet distansera, separera består av de arabiska bokstäverna beh som skrivs och uttalas b, ayn som skrivs och uttalas 3 och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med distansera, separera

Alla bokstäver i distansera, separera

ﺑَﺎﻋَﺪَ
ﺑـ
ـﺎ
ﻋـ
ـﺪ
 
ﺑـ
ـﺎ
ﻋـ
ـﺪ
 
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ـﺎ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺪ
 
beh
b
alef
ayn
3
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för distansera, separera består av: Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ﺑـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ (här som ـﺎ ) och uttalas . Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺑَﺎﻋَﺪَ och uttalas baa3ada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för distansera, separera

faa3ala blir baa3ada

Vi har sett att det arabiska ordet för distansera, separera skrivs ﺑَﺎﻋَﺪَ och uttalas baa3ada. Ordet följer mönstret verb form 3. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen faa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är faa3ala och ordets rotbokstäver är b, 3 och d, blir ordet baa3ada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som distansera, separera

Böjningsformer av distansera, separera

dåtid
nutid
han
baa3ada
ﺑَﺎﻋَﺪَ
han - dåtid
yubaa3idu
ﻳُﺒَﺎﻋِﺪُ
han - nutid
hon
baa3adat
ﺑَﺎﻋَﺪَﺕ
hon - dåtid
tubaa3idu
ﺗُﺒَﺎﻋِﺪُ
hon - nutid
jag
baa3adtu
ﺑَﺎﻋَﺪﺕُ
jag - dåtid
'ubaa3idu
ﺃُﺑَﺎﻋِﺪُ
jag - nutid