Arabiska för spränga

fajjara
ﻓَﺠَّﺮَ
spränga – dåtid han
yufajjiru
ﻳُﻔَﺠِّﺮُ
spränga – nutid han

Det arabiska verbet för att spränga skrivs ﻓَﺠَّﺮَ och uttalas fajjara i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻔَﺠِّﺮُ och uttalas yufajjiru. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet spränga består av de arabiska bokstäverna fa som skrivs och uttalas f, jim som skrivs och uttalas j och ra som skrivs och uttalas r. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med spränga

Alla bokstäver i spränga

ﻓَﺠَّﺮَ
ﻓـ
ـﺠـ
ـﺮ
 
ﻓـ
ـﺠـ
ـﺮ
 
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ـﺮ
 
fa
f
jim
j
ra
r
 
 
Det arabiska ordet för spränga består av: Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ـﺠـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻓَﺠَّﺮَ och uttalas fajjara.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för spränga

fa33ala blir fajjara

Vi har sett att det arabiska ordet för spränga skrivs ﻓَﺠَّﺮَ och uttalas fajjara. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är f, j och r, blir ordet fajjara.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som spränga

Böjningsformer av spränga

dåtid
nutid
han
fajjara
ﻓَﺠَّﺮَ
han - dåtid
yufajjiru
ﻳُﻔَﺠِّﺮُ
han - nutid
hon
fajjarat
ﻓَﺠَّﺮَﺕ
hon - dåtid
tufajjiru
ﺗُﻔَﺠِّﺮُ
hon - nutid
jag
fajjartu
ﻓَﺠَّﺮﺕُ
jag - dåtid
'ufajjiru
ﺃُﻓَﺠِّﺮُ
jag - nutid