Arabiska för ackumulera

rakama
ﺭَﻛَﻢَ
ackumulera – dåtid han
yarkumu
ﻳَﺮﻛُﻢُ
ackumulera – nutid han

Det arabiska verbet för att ackumulera skrivs ﺭَﻛَﻢَ och uttalas rakama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺮﻛُﻢُ och uttalas yarkumu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet ackumulera består av de arabiska bokstäverna ra som skrivs och uttalas r, kaf som skrivs och uttalas k och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med ackumulera

Alla bokstäver i ackumulera

ﺭَﻛَﻢَ
ﻛـ
ـﻢ
 
ﻛـ
ـﻢ
 
ـﺮ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
ra
r
kaf
k
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för ackumulera består av: Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺭَﻛَﻢَ och uttalas rakama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för ackumulera

fa3ala blir rakama

Vi har sett att det arabiska ordet för ackumulera skrivs ﺭَﻛَﻢَ och uttalas rakama. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är r, k och m, blir ordet rakama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som ackumulera

Böjningsformer av ackumulera

dåtid
nutid
han
rakama
ﺭَﻛَﻢَ
han - dåtid
yarkumu
ﻳَﺮﻛُﻢُ
han - nutid
hon
rakamat
ﺭَﻛَﻤَﺖ
hon - dåtid
tarkumu
ﺗَﺮﻛُﻢُ
hon - nutid
jag
rakamtu
ﺭَﻛَﻤﺖُ
jag - dåtid
'arkumu
ﺃَﺭﻛُﻢُ
jag - nutid