Arabiska för måla, olja, smörja

dahana
ﺩَﻫَﻦَ
måla, olja, smörja – dåtid han
yadhunu
ﻳَﺪﻫُﻦُ
måla, olja, smörja – nutid han

Det arabiska verbet för att måla, olja, smörja skrivs ﺩَﻫَﻦَ och uttalas dahana i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺪﻫُﻦُ och uttalas yadhunu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet måla, olja, smörja

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet måla, olja, smörja består av de arabiska bokstäverna dal som skrivs och uttalas d, ha som skrivs och uttalas h och nun som skrivs och uttalas n. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med måla, olja, smörja

Alla bokstäver i måla, olja, smörja

ﺩَﻫَﻦَ
ﻫـ
ـﻦ
 
ﻫـ
ـﻦ
 
ـﺪ
ﻫـ
ـﻬـ
ـﻪ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
 
dal
d
ha
h
nun
n
 
 
Det arabiska ordet för måla, olja, smörja består av: Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ha som skrivs ﻩ (här som ﻫـ ) och uttalas h och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ـﻦ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺩَﻫَﻦَ och uttalas dahana.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för måla, olja, smörja

fa3ala blir dahana

Vi har sett att det arabiska ordet för måla, olja, smörja skrivs ﺩَﻫَﻦَ och uttalas dahana. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är d, h och n, blir ordet dahana.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som måla, olja, smörja

Böjningsformer av måla, olja, smörja

dåtid
nutid
han
dahana
ﺩَﻫَﻦَ
han - dåtid
yadhunu
ﻳَﺪﻫُﻦُ
han - nutid
hon
dahanat
ﺩَﻫَﻨَﺖ
hon - dåtid
tadhunu
ﺗَﺪﻫُﻦُ
hon - nutid
jag
dahantu
ﺩَﻫَﻨﺖُ
jag - dåtid
'adhunu
ﺃَﺩﻫُﻦُ
jag - nutid