Arabiska för lura

wahhama
ﻭَﻫَّﻢَ
lura – dåtid han
yuwahhimu
ﻳُﻮَﻫِّﻢُ
lura – nutid han

Det arabiska verbet för att lura skrivs ﻭَﻫَّﻢَ och uttalas wahhama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻮَﻫِّﻢُ och uttalas yuwahhimu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet lura består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs och uttalas w, ha som skrivs och uttalas h och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med lura

Alla bokstäver i lura

ﻭَﻫَّﻢَ
ﻫـ
ـﻢ
 
ﻫـ
ـﻢ
 
ـﻮ
ﻫـ
ـﻬـ
ـﻪ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
waw
w
ha
h
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för lura består av: Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ha som skrivs ﻩ (här som ﻫـ ) och uttalas h och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻭَﻫَّﻢَ och uttalas wahhama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för lura

fa33ala blir wahhama

Vi har sett att det arabiska ordet för lura skrivs ﻭَﻫَّﻢَ och uttalas wahhama. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är w, h och m, blir ordet wahhama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som lura

Böjningsformer av lura

dåtid
nutid
han
wahhama
ﻭَﻫَّﻢَ
han - dåtid
yuwahhimu
ﻳُﻮَﻫِّﻢُ
han - nutid
hon
wahhamat
ﻭَﻫَّﻤَﺖ
hon - dåtid
tuwahhimu
ﺗُﻮَﻫِّﻢُ
hon - nutid
jag
wahhamtu
ﻭَﻫَّﻤﺖُ
jag - dåtid
'uwahhimu
ﺃُﻭَﻫِّﻢُ
jag - nutid