Arabiska för kriga

Haaraba
ﺣَﺎﺭَﺏَ
kriga – dåtid han
yuHaaribu
ﻳُﺤَﺎﺭِﺏُ
kriga – nutid han

Det arabiska verbet för att kriga skrivs ﺣَﺎﺭَﺏَ och uttalas Haaraba i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺤَﺎﺭِﺏُ och uttalas yuHaaribu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet kriga består av de arabiska bokstäverna Ha som skrivs och uttalas H, ra som skrivs och uttalas r och beh som skrivs och uttalas b. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med kriga

Alla bokstäver i kriga

ﺣَﺎﺭَﺏَ
ﺣـ
ـﺎ
 
ﺣـ
ـﺎ
 
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ـﺎ
ـﺮ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
 
Ha
H
alef
ra
r
beh
b
 
 
Det arabiska ordet för kriga består av: Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ﺣـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ (här som ـﺎ ) och uttalas . Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺣَﺎﺭَﺏَ och uttalas Haaraba.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för kriga

faa3ala blir Haaraba

Vi har sett att det arabiska ordet för kriga skrivs ﺣَﺎﺭَﺏَ och uttalas Haaraba. Ordet följer mönstret verb form 3. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen faa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är faa3ala och ordets rotbokstäver är H, r och b, blir ordet Haaraba.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som kriga

Böjningsformer av kriga

dåtid
nutid
han
Haaraba
ﺣَﺎﺭَﺏَ
han - dåtid
yuHaaribu
ﻳُﺤَﺎﺭِﺏُ
han - nutid
hon
Haarabat
ﺣَﺎﺭَﺑَﺖ
hon - dåtid
tuHaaribu
ﺗُﺤَﺎﺭِﺏُ
hon - nutid
jag
Haarabtu
ﺣَﺎﺭَﺑﺖُ
jag - dåtid
'uHaaribu
ﺃُﺣَﺎﺭِﺏُ
jag - nutid