Arabiska för sörja

Hazana
ﺣَﺰَﻥَ
sörja – dåtid han
yaHzanu
ﻳَﺤﺰَﻥُ
sörja – nutid han

Det arabiska verbet för att sörja skrivs ﺣَﺰَﻥَ och uttalas Hazana i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺤﺰَﻥُ och uttalas yaHzanu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet sörja

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet sörja består av de arabiska bokstäverna Ha som skrivs och uttalas H, zayn som skrivs och uttalas z och nun som skrivs och uttalas n. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med sörja

Alla bokstäver i sörja

ﺣَﺰَﻥَ
ﺣـ
ـﺰ
 
ﺣـ
ـﺰ
 
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ـﺰ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
 
Ha
H
zayn
z
nun
n
 
 
Det arabiska ordet för sörja består av: Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ﺣـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven zayn som skrivs ﺯ (här som ـﺰ ) och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺣَﺰَﻥَ och uttalas Hazana.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för sörja

fa3ala blir Hazana

Vi har sett att det arabiska ordet för sörja skrivs ﺣَﺰَﻥَ och uttalas Hazana. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är H, z och n, blir ordet Hazana.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som sörja

Böjningsformer av sörja

dåtid
nutid
han
Hazana
ﺣَﺰَﻥَ
han - dåtid
yaHzanu
ﻳَﺤﺰَﻥُ
han - nutid
hon
Hazanat
ﺣَﺰَﻧَﺖ
hon - dåtid
taHzanu
ﺗَﺤﺰَﻥُ
hon - nutid
jag
Hazantu
ﺣَﺰَﻧﺖُ
jag - dåtid
'aHzanu
ﺃَﺣﺰَﻥُ
jag - nutid