Arabiska för riva

mazzaqa
ﻣَﺰَّﻕَ
riva – dåtid han
yumazziqu
ﻳُﻤَﺰِّﻕُ
riva – nutid han

Det arabiska verbet för att riva skrivs ﻣَﺰَّﻕَ och uttalas mazzaqa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻤَﺰِّﻕُ och uttalas yumazziqu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet riva

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet riva består av de arabiska bokstäverna mim som skrivs ﻡ och uttalas m, zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och qaf som skrivs ﻕ och uttalas q. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med riva

Alla bokstäver i riva

ﻣَﺰَّﻕَ
ﻣـ
ـﺰ
 
ﻣـ
ـﺰ
 
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ـﺰ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
 
mim
m
zayn
z
qaf
q
 
 
Det arabiska ordet för riva består av: Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ﻣـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven zayn som skrivs ﺯ (här som ـﺰ ) och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻣَﺰَّﻕَ och uttalas mazzaqa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för riva

fa33ala blir mazzaqa

Vi har sett att det arabiska ordet för riva skrivs ﻣَﺰَّﻕَ och uttalas mazzaqa. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är m, z och q, blir ordet mazzaqa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som riva

Böjningsformer av riva

dåtid
nutid
han
mazzaqa
ﻣَﺰَّﻕَ
han - dåtid
yumazziqu
ﻳُﻤَﺰِّﻕُ
han - nutid
hon
mazzaqat
ﻣَﺰَّﻗَﺖ
hon - dåtid
tumazziqu
ﺗُﻤَﺰِّﻕُ
hon - nutid
jag
mazzaqtu
ﻣَﺰَّﻗﺖُ
jag - dåtid
'umazziqu
ﺃُﻣَﺰِّﻕُ
jag - nutid