Arabiska för följa, spåra

tabi3a
ﺗَﺒِﻊَ
följa, spåra – dåtid han
yatba3u
ﻳَﺘﺒَﻊُ
följa, spåra – nutid han

Det arabiska verbet för att följa, spåra skrivs ﺗَﺒِﻊَ och uttalas tabi3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺘﺒَﻊُ och uttalas yatba3u. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet följa, spåra

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet följa, spåra består av de arabiska bokstäverna ta som skrivs och uttalas t, beh som skrivs och uttalas b och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med följa, spåra

Alla bokstäver i följa, spåra

ﺗَﺒِﻊَ
ﺗـ
ـﺒـ
ـﻊ
 
ﺗـ
ـﺒـ
ـﻊ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
ta
t
beh
b
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för följa, spåra består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﺒِﻊَ och uttalas tabi3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för följa, spåra

fa3ila blir tabi3a

Vi har sett att det arabiska ordet för följa, spåra skrivs ﺗَﺒِﻊَ och uttalas tabi3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är t, b och 3, blir ordet tabi3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som följa, spåra

Böjningsformer av följa, spåra

dåtid
nutid
han
tabi3a
ﺗَﺒِﻊَ
han - dåtid
yatba3u
ﻳَﺘﺒَﻊُ
han - nutid
hon
tabi3at
ﺗَﺒِﻌَﺖ
hon - dåtid
tatba3u
ﺗَﺘﺒَﻊُ
hon - nutid
jag
tabi3tu
ﺗَﺒِﻌﺖُ
jag - dåtid
'atba3u
ﺃَﺗﺒَﻊُ
jag - nutid