Arabiska för boka tid

waa3ada
ﻭَﺍﻋَﺪَ
boka tid – dåtid han
yuwaa3idu
ﻳُﻮَﺍﻋِﺪُ
boka tid – nutid han

Det arabiska verbet för att boka tid skrivs ﻭَﺍﻋَﺪَ och uttalas waa3ada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻮَﺍﻋِﺪُ och uttalas yuwaa3idu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet boka tid består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs ﻭ och uttalas w, ayn som skrivs ﻉ och uttalas 3 och dal som skrivs ﺩ och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med boka tid

Alla bokstäver i boka tid

ﻭَﺍﻋَﺪَ
ﻋـ
ـﺪ
 
ﻋـ
ـﺪ
 
ـﻮ
ـﺎ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺪ
 
waw
w
alef
ayn
3
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för boka tid består av: Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ och uttalas . Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻭَﺍﻋَﺪَ och uttalas waa3ada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för boka tid

faa3ala blir waa3ada

Vi har sett att det arabiska ordet för boka tid skrivs ﻭَﺍﻋَﺪَ och uttalas waa3ada. Ordet följer mönstret verb form 3. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen faa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är faa3ala och ordets rotbokstäver är w, 3 och d, blir ordet waa3ada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som boka tid

Böjningsformer av boka tid

dåtid
nutid
han
waa3ada
ﻭَﺍﻋَﺪَ
han - dåtid
yuwaa3idu
ﻳُﻮَﺍﻋِﺪُ
han - nutid
hon
waa3adat
ﻭَﺍﻋَﺪَﺕ
hon - dåtid
tuwaa3idu
ﺗُﻮَﺍﻋِﺪُ
hon - nutid
jag
waa3adtu
ﻭَﺍﻋَﺪﺕُ
jag - dåtid
'uwaa3idu
ﺃُﻭَﺍﻋِﺪُ
jag - nutid