Arabiska för annonsera

'a3lana
ﺃَﻋﻠَﻦَ
annonsera – dåtid han
yu3linu
ﻳُﻌﻠِﻦُ
annonsera – nutid han

Det arabiska verbet för att annonsera skrivs ﺃَﻋﻠَﻦَ och uttalas 'a3lana i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻌﻠِﻦُ och uttalas yu3linu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet annonsera består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, lam som skrivs och uttalas l och nun som skrivs och uttalas n. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med annonsera

Alla bokstäver i annonsera

ﺃَﻋﻠَﻦَ
ﻋـ
ـﻠـ
ـﻦ
 
ﻋـ
ـﻠـ
ـﻦ
 
ـﺄ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
 
alif hamza
'
ayn
3
lam
l
nun
n
 
 
Det arabiska ordet för annonsera består av: Bokstaven alif hamza som skrivs ﺃ och uttalas '. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ـﻦ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺃَﻋﻠَﻦَ och uttalas 'a3lana.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för annonsera

'af3ala blir 'a3lana

Vi har sett att det arabiska ordet för annonsera skrivs ﺃَﻋﻠَﻦَ och uttalas 'a3lana. Ordet följer mönstret verb form 4. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen 'af3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är 'af3ala och ordets rotbokstäver är 3, l och n, blir ordet 'a3lana.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som annonsera

Böjningsformer av annonsera

dåtid
nutid
han
'a3lana
ﺃَﻋﻠَﻦَ
han - dåtid
yu3linu
ﻳُﻌﻠِﻦُ
han - nutid
hon
'a3lanat
ﺃَﻋﻠَﻨَﺖ
hon - dåtid
tu3linu
ﺗُﻌﻠِﻦُ
hon - nutid
jag
'a3lantu
ﺃَﻋﻠَﻨﺖُ
jag - dåtid
'u3linu
ﺃُﻋﻠِﻦُ
jag - nutid