Arabiska för bli stel, frysa till is

jamuda
ﺟَﻤُﺪَ
bli stel, frysa till is – dåtid han
yajmudu
ﻳَﺠﻤُﺪُ
bli stel, frysa till is – nutid han

Det arabiska verbet för att bli stel, frysa till is skrivs ﺟَﻤُﺪَ och uttalas jamuda i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺠﻤُﺪُ och uttalas yajmudu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet bli stel, frysa till is består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs och uttalas j, mim som skrivs och uttalas m och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med bli stel, frysa till is

Alla bokstäver i bli stel, frysa till is

ﺟَﻤُﺪَ
ﺟـ
ـﻤـ
ـﺪ
 
ﺟـ
ـﻤـ
ـﺪ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ـﺪ
 
jim
j
mim
m
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för bli stel, frysa till is består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻤـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen u som skriv som tecknet ُ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﻤُﺪَ och uttalas jamuda.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för bli stel, frysa till is

fa3ula blir jamuda

Vi har sett att det arabiska ordet för bli stel, frysa till is skrivs ﺟَﻤُﺪَ och uttalas jamuda. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ula där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ula och ordets rotbokstäver är j, m och d, blir ordet jamuda.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som bli stel, frysa till is

Böjningsformer av bli stel, frysa till is

dåtid
nutid
han
jamuda
ﺟَﻤُﺪَ
han - dåtid
yajmudu
ﻳَﺠﻤُﺪُ
han - nutid
hon
jamudat
ﺟَﻤُﺪَﺕ
hon - dåtid
tajmudu
ﺗَﺠﻤُﺪُ
hon - nutid
jag
jamudtu
ﺟَﻤُﺪﺕُ
jag - dåtid
'ajmudu
ﺃَﺟﻤُﺪُ
jag - nutid