Arabiska för hata

kariha
ﻛَﺮِﻩَ
hata – dåtid han
yakrahu
ﻳَﻜﺮَﻩُ
hata – nutid han

Det arabiska verbet för att hata skrivs ﻛَﺮِﻩَ och uttalas kariha i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻜﺮَﻩُ och uttalas yakrahu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet hata

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet hata består av de arabiska bokstäverna kaf som skrivs och uttalas k, ra som skrivs och uttalas r och ha som skrivs och uttalas h. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med hata

Alla bokstäver i hata

ﻛَﺮِﻩَ
ﻛـ
ـﺮ
 
ﻛـ
ـﺮ
 
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ـﺮ
ﻫـ
ـﻬـ
ـﻪ
 
kaf
k
ra
r
ha
h
 
 
Det arabiska ordet för hata består av: Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven ha som skrivs ﻩ och uttalas h och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻛَﺮِﻩَ och uttalas kariha.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för hata

fa3ila blir kariha

Vi har sett att det arabiska ordet för hata skrivs ﻛَﺮِﻩَ och uttalas kariha. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är k, r och h, blir ordet kariha.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som hata

Böjningsformer av hata

dåtid
nutid
han
kariha
ﻛَﺮِﻩَ
han - dåtid
yakrahu
ﻳَﻜﺮَﻩُ
han - nutid
hon
karihat
ﻛَﺮِﻫَﺖ
hon - dåtid
takrahu
ﺗَﻜﺮَﻩُ
hon - nutid
jag
karihtu
ﻛَﺮِﻫﺖُ
jag - dåtid
'akrahu
ﺃَﻛﺮَﻩُ
jag - nutid