Arabiska för krydda

tabbala
ﺗَﺒَّﻞَ
krydda – dåtid han
yutabbilu
ﻳُﺘَﺒِّﻞُ
krydda – nutid han

Det arabiska verbet för att krydda skrivs ﺗَﺒَّﻞَ och uttalas tabbala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺘَﺒِّﻞُ och uttalas yutabbilu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Kategori: matlagning
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet krydda består av de arabiska bokstäverna ta som skrivs och uttalas t, beh som skrivs och uttalas b och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med krydda

Alla bokstäver i krydda

ﺗَﺒَّﻞَ
ﺗـ
ـﺒـ
ـﻞ
 
ﺗـ
ـﺒـ
ـﻞ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
ta
t
beh
b
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för krydda består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻞ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﺒَّﻞَ och uttalas tabbala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för krydda

fa33ala blir tabbala

Vi har sett att det arabiska ordet för krydda skrivs ﺗَﺒَّﻞَ och uttalas tabbala. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är t, b och l, blir ordet tabbala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som krydda

Böjningsformer av krydda

dåtid
nutid
han
tabbala
ﺗَﺒَّﻞَ
han - dåtid
yutabbilu
ﻳُﺘَﺒِّﻞُ
han - nutid
hon
tabbalat
ﺗَﺒَّﻠَﺖ
hon - dåtid
tutabbilu
ﺗُﺘَﺒِّﻞُ
hon - nutid
jag
tabbaltu
ﺗَﺒَّﻠﺖُ
jag - dåtid
'utabbilu
ﺃُﺗَﺒِّﻞُ
jag - nutid